Cart 0

Telur Pindang Johor

Telur Pindang Johor

Asal Usul / Sejarah

Telur pindang adalah makanan tradisional yang popular di Johor, negeri paling selatan di Semenanjung Malaysia. Asal-usul sebenar hidangan ini adalah tidak berapa jelas, walaubagaimanapun, masakan ini mungkin berasal dari Negara Cina melalui pedagang dan peneroka yang datang ke negara ini pada abad ke-19 dimana ia mempunyai persamaan yang ketara dengan telur teh.

Teori lain menunjukkan bahawa ia mungkin dibawa oleh pendatang dari Jawa, yang menetap di Johor kira-kira beberapa abad yang lalu. Resepi ini mungkin telah digunakan pada kerana sifatnya tahan lama. Dengan Johor sebagai hab perdagangan antarabangsa, ia akan menjadi berguna kepada banyak pedagang di laut yang boleh mendapat manfaat daripada apa-apa bahan makanan mudah disimpan yang tahan selama beberapa minggu.

Cara Memasak Telur Pindang

Bahan-bahan yang biasa digunakan untuk memasak Telur Pindang adalah :

 1. Kulit Bawang merah,
 2. Asam Jawa,
 3. Adas,
 4. Ketumbar,
 5. Kicap,
 6. Jintan
 7. Garam

Pelbagai dedaun seperti:

 1. Daun Jambu Batu
 2. Daun Manggis
 3. Daun Serai
 4. Daun Jering
 5. Daun Salam
 6. Daun Jering

Dimasak dengan cara merebus selama beberapa hari

Telur Pindang Malaysia VS Telur Pindang Indonesia

Walaupun resepi yang berbeza mempunyai campuran yang berbeza daripada bahan-bahan atau bahan-bahan tambahan, memberikan rasa yang unik. Perbezaan ketara antara Telur Pindang Malaysia dengan Telur Pindang Indonesia ialah penggunaan daun jati, yang digantikan dengan daun lain dalam kebanyakan resepi Telur Pindang Tradisional Malaysia.

Telur Pindang Warisan Johor

Telur pindang mempunyai warisan kebudayaan yang mendalam di Johor khususnya, dan seterusnya masyarakat Malaysia amnya. Walaubagaimanapun, penggunaan dalam makanan harian bagi telur pindang kini adalah jarang sama sekali pada hari ini kerana kaedah yang rumit dan memakan masa yang memasak, kebanyakannya terhad kepada perayaan atau jualan komersial. Ia merupakan satu bahagian penting dalam tradisi Masakan Traditional Melayu.


Older post Newer post