Cart 0

SEJARAH TELUR PINDANG

Telur pindang adalah makanan traditional yang popular di Johor, negeri paling selatan di Semenanjung Malaysia. Asal-usul sebenar hidangan ini adalah tidak jelas, bagaimanapun, masakan ini mungkin berasal dari Cina melaui pedagang dan peneroka yang datang ke negara ini pada abad ke-19 dimana ia mempunyai persamaan yang ketara dengan telur teh. 

Teori lain yang mungkin menunjukkan bahawa ia mungkin dibawa oleh pendatang dari Jawa sebaliknya, yang menetap di Johor kira-kira abad yang lalu. Resipi ini mungkin telah digunakan pada kerana sifatnya tahan lama. Dahulunya, Johor menjadi hab perdagangan antarabangsa, ia akan menjadi berguna kepada banyak pedagang di laut yang boleh mendapat manfaat daripada apa-apa bahan makanan mudah disimpan yang berlangsung selama beberapa minggu.

Bahan-bahan yang biasa telur pindang adalah kulit bawang merah, asam jawa, Jintan, ketumbar, Kicap, dan pelbagai daun seperti daun jambu batu, daun manggis daun senduduk. Walaupun resipi yang berbeza mempunyai campuran yang berbeza daripada bahan-bahan atau bahan-bahan tambahan, memberikan rasa yang unik. Perbezaan ketara antara telur pindang Malaysia dan Indonesia ialah penggunaan daun jati, yang digantikan dengan daun lain dalam kebanyakan resepi telur pindang tradisional Malaysia.

Telur pindang mempunyai warisan kebudayaan yang mendalam di Johor khususnya, dan seterusnya masyarakat Malaysia amnya. Walaubagaimanapun, penggunaan dalam makanan harian bagi telur pindang kini adalah jarang sama sekali pada hari ini kerana kaedah yang rumit dan memakan masa yang memasak, kebanyakannya terhad kepada perayaan atau jualan komersial. Ia merupakan satu bahagian penting dalam tradisi Masakan Tradisional Melayu.